Welke maat tuig heb ik nodig voor mijn hond?

Welke maat tuig heb ik nodig voor mijn hond?

Je hond heeft een perfect passend tuig nodig waarbij dus het punt een maat kiezen van essentieel belang is. Niet alleen voor het comfort van de hond, maar ook is een perfect passend tuig van leer van belang om de bewegingsvrijheid van je hond te waarborgen. Om maar nog niet te spreken over de schuurplekken die een niet goed passend tuig kunnen veroorzaken. Hieronder leg ik je uit hoe je thuis je hond opmeet en waar je op zou moeten letten tijdens het meten. 

 

Waarom een goed passend tuig belangrijk is

Een tuig dat niet goed past, kan schuren, in de oksels snijden of nog erger de bewegingen van je hond beperken. Dit alles kan leiden tot huidirritaties, klitten bij langharige honden en zelfs gedragsproblemen in de zin van dat de hond het tuig niet meer aan wilt door discomfort. Daarom is het van essentieel belang om de juiste maat en pasvorm te kiezen. Hier ga ik je helemaal bij helpen hoe bij bij Meola Leather Dogs dit doen.

 

Stappen om bij de juiste maat te komen

1. Je hond nauwkeurig opmeten: Hiervoor heb je natuurlijk een meetlint nodig en tip 1 is om er eentje te nemen die felxibel is. Je gaat je buik, nek, voorpootjes en rug opmeten van je hond. Ik heb dus een mega handige meetvideo hierover gemaakt waarin ik heel duidelijk uitleg en ook laat zien hoe je dit doet. Ik raad aan deze zeker even te bekijken.

2. Maten vergelijken met standaardmaten: Na het opmeten heb je alle maten genoteerd en kun je deze gaan vergelijken met de standaard maten die wij in onze collectie hebben. We hebben een aantal kleuren die altijd in ons assortiment zitten oftwel de standaard collectie en we hebben een aantal kleuren die 2x per jaar aangevuld worden en dus ook veranderen. Dit zijn de limited tuigen wat betekend OP=OP. Hieronder de afmetingen van de 4 maten die wij in onze collectie hebben. Let op deze maten hanteren we bij Meola Leather Dogs en dat wil niet zeggen als je een bepaalde maat van een ander merk hebt dat dat dezelfde maat bij ons is.

  • S: Buikomtrek 28-43 cm, nekomtrek 20-33 cm, voorpoten 12-16 cm, ruglengte 8,5 cm. Geschikt voor honden onder de 5 kg.

  • M: Buikomtrek 37-54 cm, nekomtrek 27-45 cm, voorpoten 13-18 cm, ruglengte 10 cm. Geschikt voor honden rond de 5-8 kg.

  • L: Buikomtrek 45-65 cm, nekomtrek 35-56 cm, voorpoten 17-27 cm, ruglengte 15 cm. Geschikt voor honden rond de 10-15 kg.

  • XL: Buikomtrek 54-87 cm, nekomtrek 42-74 cm, voorpoten 22-31 cm, ruglengte 18 cm. Geschikt voor honden rond de 20-30 kg.

Als de maten van je hond niet overeenkomen met een van deze standaardmaten, is een op maat gemaakt tuig de beste optie. Tipje; kijk altijd als eerste naar het ruggedeelte dat omschreven staat bij de maat, dit deel bepaald namelijk (samen met de voorpootjes) of het tuig niet in de oksels gaat zitten.

 

Mijn hond past de standaard maten niet en nu?

Je hebt je hond opgemeten en gekeken of hij of zij in een van de standaard maten past en het antwoord is nee. Twijfel je hierover? Stuur mij dan even een berichtje kijk ik met je mee. Hieronder leg ik je uit waar je bij een op maat tuig op moet letten. En je hebt je hond dan natuurlijk al opgemeten hoe ik het hierboven uitgelegd heb. Check vooral de meetvideo daar even voor.

1. Breedte van het tuig kiezen: De breedte van het tuig moet in verhouding staan tot de grootte van je hond. Uiteraard kun je hier ook in meenemen of je een breder tuig stoerder vind bij je hond. Hieronder geef ik aan wat je hond zeker zou moeten hebben kwa breedte als je kijkt naar de grootte en dus sterkte van de hond. 

  • Honden onder de 8kg: 15 mm breed tuig.

  • Honden tussen 8 en 20kg: 20 mm breed tuig.

  • Honden vanaf 18kg: 25 mm breed tuig.

Bij overlappende gewichten kun je kiezen op basis van persoonlijke voorkeur in de zin van wat jij het stoerste vind.

Ook kun je nog de kleur en extra opties bij een op maat tuig kiezen. Deze extra opties kunnen je hond helpen om een tuig dragen aangenaam te gaan vinden. Hieronder meer daarover en bij de extra tips vertel ik nog wat over het kleurkiezen.

2. Extra clips toevoegen aan het tuig: Op de rug zitten altijd 2 clips zodat je het tuig. Mocht je hond het niet fijn vinden als het tuig over het hoofd heen aangetrokken moet worden, dan heb jij dus extra clips nodig. Deze plaats ik in de nek en dit zorgt ervoor dat je het tuig vanaf de zijkant aan kunt trekken in plaats van over het hoofd. Is jouw hond nou onder de 10 kilo? Dan raad ik aan om voor 3 clips te gaan oftewel de 2 op de rug en 1 in de nek. Heb je een grotere hond dan is 4 clips ook prima. Let op deze extra optie is dus alleen mogelijk als je een op maat tuig laat maken.

 

Extra tips voor een perfect passend tuig

Kleurkeuze: Het is natuurlijk mega vet dat jezelf de kleur of kleuren van het tuig kunt bepalen. Altijd zou ik de vachtkleur van je hond in gedachte houden bij het kiezen van de tuigkleur. Een cognackleurig tuig kan bijvoorbeeld mooi opvallend zijn bij een witte vacht of juist subtiel bij een cognackleurige vacht. Bedenk vooral of je wilt dat het tuig op gaat vallen of niet. 

Klitten voorkomen: Voor langharige honden is de enigste manier om klitten te voorkomen om een soepel leren tuig aan te schaffen. Je zou denken een stoffen tuig dat is lekker zacht, maar niets is minder waar. Omdat leer een natuurlijk materiaal is gaat het niet tegenwerken met de vacht en veroorzaakt het geen klitten. Heb je wel een soepel leren tuig nodig btw want een stugge ga je dit niet mee bereiken.

Meetsessie: Als je twijfelt over het opmeten, kun je ook langskomen in ons atelier in Alblasserdam. Je boekt dan een meetsessie in en je komt samen met je hond of honden langs en dan meten wij je hond op en adviseren we over de beste opties. Uiteraard kun je dan ook alle kleuren leer in het echt bekijken.

Het kiezen van de juiste maat tuig voor je hond is essentieel en vergt wat aandacht. Door je hond op de juiste manier op te meten en de opties te overwegen die we hebben, zorg je voor een comfortabel en stijlvol tuig dat zowel jij als je hond zullen waarderen. Bezoek de website van Meola Leather Dogs voor meer informatie en om de meetvideo te bekijken. 

Terug naar blog