Waarom zou je een leren tuig voor je pup aanschaffen?

Waarom zou je een leren tuig voor je pup aanschaffen?

Vaak krijg ik te horen van klanten ik wil zo graag dat jij zo'n mooi leren tuig voor mijn hondje maakt, maar ik wacht nog even tot hij uitgegroeid is. Zo zonde vind ik dit altijd om te horen, want het is niet voor niks dat ik zeg schaf er alsjeblieft nu eentje aan en als ie uitgegroeid is het forever tuig. Ik leg je in deze blog uit waarom ik vind dat een leren tuig voor een pup al heel belangrijk is.

 

Een tuig voor een pup

Het model tuig dat ik maak (het Y-tuig) maak ik, omdat alle organen, wervels, de luchtpijp en de slokdarm dan vrij liggen terwijl de hond het tuig draagt. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven dan kun je meer over dit model tuig lezen. Draagt jouw pup dus dit tuig niet of je draagt een halsbandje dan betekend het dus dat jouw pup vanaf een piep jonge leeftijd al verdrukkingen krijgt hierdoor. En met verdrukkingen bedoel ik dat het tuig of de halsband dan de organen, wervels, slokdarm en luchtpijp beknelt. Je snapt dat alles in het lichaam bij mensen, maar ook bij honden allemaal nauw met elkaar verbonden is hoe het er van binnen allemaal aan toe gaat. Wat betekend dat het dragen van een verkeerd tuig of een halsband gevolgen voor het gehele lichaam kan hebben.

Buiten dat is een pup natuurlijk de hele wereld om hem heen nog aan het ontdekken en kan wel eens naar links of rechts schieten omdat er een blaadje overdwarrelt. Dit zijn allemaal punten waarom je zou willen dat je pup een goed tuig aan heeft.

 

Een leren tuig vanaf pups af aan

Oke duidelijk waarom het zo belangrijk is dat een pup een Y-tuig aan heeft, maar dat is niet het enige. Het is ook heeeeul belangrijk dat het tuig perfect passend is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat je wel wilt dat hij langer meegaat dan een maand, dus hij moet ook nog eens goed te verstellen zijn.

Ik ben een lover van leer en al helemaal voor honden tuigen. Je wilt dat je hond een goed passend tuig aan heeft en dan wil je ook dat het lekker zit voor de hond. Omdat leer dus helemaal naar het lichaam gaat vormen creëer je dit dus. En voor pups of kleine hondjes gebruik ik ook nog eens heel zacht leer, zodat dit al vanaf moment 1 is. Je wilt namelijk niet dat je pup die net thuis is al gelijk een vervelende associatie krijgt met een tuig. Je hebt namelijk sommige honden die het echt verschrikkelijk vinden om een tuig de dragen en dit zou een van die redenen dus kunnen zijn. Ook zorgt dit zachte leer ervoor dat je geen schuurplekken of een geklitte vacht krijgt.

Als je een leren tuig in de dierenwinkel ziet is deze meestal gemaakt van 1 laag leer en altijd gemaakt van tuig leer. Ik houd van leer, maar ik haat tuigleer. Tenminste voor hondentuigen. Want tuig leer is mega stug, omdat dit bijna niet behandeld is, oke dat is niet helemaal waar het is wel behandeld, maar anders dan het leer dat ik gebruik, maar dat is weer een heel ander onderwerp. Tuig leer wordt na 1 regenbui alleen nog maar stugger. En dat wil je niet voor een tuig dat je hond elke dag, meerdere keren per dag zelfs, aan heeft. Je wilt dat als je hond het tuig aan krijgt dat het eigenlijk direct fijn voor hem zit. Ik maak mijn tuigen dus van runderleer en kijk altijd bij het inkopen ervan of het niet te stug is. Ik heb wel iets stugger leer voor de grote en sterke honden, maar ook dat zit binnen een week heel fijn om het lichaam heen. En wat ik dus al zei voor pups of kleine honden wil je dit dus direct.

 

Een perfect passend leren tuig

En dan komen we aan bij het laatste onderdeel nu je weet waarom je je pup graag een Y-tuig om zou willen doen en waarom je hem graag van leer zou willen. En dat is dat het tuig ook nog perfect passend moet zitten. Hiermee bedoel ik dat je ongeveer een kleine hand achter de voorpootjes wil leggen voordat het tuig begint. Op deze manier heeft je hond namelijk alle bewegingsvrijheid. En dit creëer je door een lang ruggedeelte en een lang gedeelte te maken wat tussen de voorpootjes loopt. En ook nog dat dit laatste verstelbaar is.

Al deze 3 punten + het feit dat je wilt dat het tuig goed verstelbaar is heb ik nog niet eerder voorbij zien komen, maar omdat wij alle tuigen met de hand in ons atelier in Dordrecht maken is dit wel mogelijk. Als jij je pup goed opmeet kan ik ervoor zorgen dat je de buik, de nek en het gedeelte tussen de voorpootjes nog maximaal kunt verstellen zodat je ongeveer met een leeftijd van een half jaar er toch zeker wel mee vooruit zou moeten kunnen. En hierna is het dan tijd voor een tuig dat breder is en ook groter en dus meer te verstellen is.

 

Wil jij een perfect passend leren tuig voor jouw pup? Dan leg ik in deze blog + video helemaal uit hoe je dit op kunt meten. Vertrouw je het niet? Film je hond dan tijdens het opmeten en whatsapp deze naar mij zodat ik even met je mee kan kijken. Woon je in de buurt van Dordrecht? Dan kun je natuurlijk ook even op afspraak langs komen dan meet ik de hond voor je op.

 

Liefs Amy

Terug naar blog