Mijn hond wil zijn tuig niet om, en nu?

Mijn hond wil zijn tuig niet om, en nu?

Helaas hoor ik wel eens vaker dat de baas heel graag een tuig zou willen, maar dat de hond het niet fijn vind om het tuig aan te trekken. Dat zou kunnen komen omdat de hond het niet prettig vind om het tuig over het hoofd aan te krijgen en daar hebben wij een oplossing voor bedacht. Een hond die wegloopt als je met het tuig aankomt lopen willen we natuurlijk niet.

 

Tuigje dat niet over het hoofd hoeft

Wat we natuurlijk ten allen tijden willen voorkomen is dat je hond ergens bang voor is. Als je hond dan ook nog bang is voor een tuig is dat helemaal niet prettig. Dit gebruik je namelijk 4 keer op een dag. Als dit het geval is kan het komen dat je hond zijn huidige tuig totaal niet prettig vind. Dit kan komen door heel veel dingen, maar laten we in deze blog even het probleem beschrijven dat de hond het niet fijn vind als het tuig over het hoofd aangetrokken wordt. 

Mijn eigen honden hebben gelukkig hier totaal geen last van ze steken hun hoofd al naat voren als ik met het tuig aan kom lopen. Ook krijgen ze vanaf dat ze pup zijn deze y-tuigen al aan, dit zorgt ervoor dat ze er goed aan gewend zijn en dat ze het geen enkel probleem vinden om een tuig over hun hoofd aan te krijgen. Dat is ook de reden dat ik altijd zeg begin direct met een goed passend y-tuig voor je hond ookal komt deze net uit het nest. Mocht je hond het wel vervelend vinden om een tuig aangetrokken te krijgen, dan raad ik aan om extra clips in de nek te laten maken bij het tuig zodat dit dus niet meer nodig is.

Extra clips in de nek bij hondentuig

Mocht jouw hond het niet prettig vinden als hij of zij een tuig over het hoofd aangetrokken krijgt dan zou ik aanraden om extra clips in de nek te laten maken. Wij hebben een standaard collectie tuigen online staan daar zitten ze niet op, dus als je graag extra sluitingen wilt in de nek van je hond dan kun je een op maat tuig laten maken. 

De y-tuigen die wij maken met extra clips in de nek worden ook wel 4 punts tuig of 4 clips hondentuig genoemd. Bij de tuigen die wij maken heb je altijd 2 clips oftewel kliksluitingen op de rug. Wil je dus dat het tuig niet over het hoofd van je hond heen hoeft, dan maak ik dus 1 of 2 kliksluitingen extra in de nek. Dit zodat je hem open kunt klikken bij de hals en je dus het tuig vanaf de zijkant aantrekt in plaats van hem over het hoofd heen trekt.

 

Y-tuig met 3 of 4 sluitingen

Wat is nou het verschil tussen 3 of 4 kliksluitingen oftewel 1 of 2 extra clips. 3 clips is dus 2 clips op de rug en 1 in de nek. En met 4 clips heb je dus 2 op de rug en 2 klikgespen in de nek.

Waarom heb ik gekozen om de optie 3 clips aan te bieden? Nou dat is eigenlijk best simpel, want kleine hondjes onder de 10 kilo of hondjes die gewoon een smalle nek hebben daarvoor is 2 clips in de nek wel veel. En met veel bedoel ik dat er dan een centimeter of 10/15 een stijf gedeelte in de nek zit. Dit omdat de klikkers niet beweegbaar zijn. En voor een kleine hond zou ik dan dus voor 1 klikgesp kiezen in plaats van 2. En uiteraard heb je op deze manier nog steeds dat het tuig niet over het hoofd aan hoeft. 4 kliksluitingen is denk ik wel duidelijk, dan krijg je dus 2 clips op de rug en 2 in de nek.

Als je een op maat tuig gaat bestellen kun je aanklikken of je een normaal model tuig (dus gewoon 2 klikkers op de rug) wilt, 3 clips (dus 2 op de rug en 1 in de nek) of dat je 4 clips wilt.


Vind jouw hond het niet fijn om een goed passend y-tuig over zijn hoofd aan te krijgen? Bestel er dan eentje op maat met extra clips in de nek, dit zodat je het tuig vanaf de zijkant aan kan trekken en het niet meer over het hoofd aan hoeft. Bestel hier een op maat tuig.

 

Terug naar blog