Hoe stel ik het tuig zo dat hij perfect passend is voor mijn hond?

Hoe stel ik het tuig zo dat hij perfect passend is voor mijn hond?

Afgelopen week kreeg ik een vraag tijdens het opmeten van een hond hoe ze het tuig als ik hem had gemaakt helemaal perfect kon afstellen op haar hond. In deze blog zal ik je hier alles over vertellen

 

Waar let ik op bij een perfect passend tuig voor mijn hond?

Voordat je kan zorgen dat je hond zijn of haar tuig helemaal perfect passend zit, zou je eerst moeten zorgen dat het tuig ook letterlijk niet te groot of te klein is dat je aan hebt geschaft. Vanuit mijn ervaring is het meestal die laatste, dus dat een hond meestal een te klein tuig aan heeft. Let vooral op de onderstaande punten.

- Zorg dat je 1 hand achter de voorpoten legt en dat dan pas de buikband begint

- Zorg dat dan ook dus de rug hier lang genoeg voor is, zodat het tuig niet naar voren gaat schuiven en er dan dus te weinig ruimte achter de voorpoten is

- Zorg dat het tuig lekker zit voor de hond, denk aan zacht materiaal en een niet snijdende stof bijvoorbeeld. Heeft je hond een snel klittende vacht zoals een Doodle dan is stof eigenlijk uit den boze, dit veroorzaakt namelijk snel vilt vorming.

- Zorg dat het tuig niet vies is, ook zandkorrels kunnen gaan irriteren als je hond een gladde en korte vacht heeft

 

Een perfect passend tuig klinkt allemaal heel ingewikkeld, omdat je op zoveel dingen moet letten. Alle bovenstaande punten hebben wij allemaal verwerkt in de leren tuigen die wij maken. Deze maken we in ons atelier in Dordrecht, wat betekend dat we echt alles op maat kunnen maken. Ik heb een hele duidelijke video opgenomen waarin ik je van A tot Z uitleg aan de hand van mijn eigen hond Moos hoe je een tuig van Meola Leather Dogs op moet meten. Vertrouw je het niet? Film je hond dan als je hem opmeet en stuur de video naar mij op whatsapp dan kan ik even met je meekijken. Woon je in de buurt van Dordrecht? Boek dan een meetsessie in en kom langs in ons atelier zodat ik je hond op kan meten.

 

Tuig op maat stellen

Als eerste is het het makkelijkst als je je hond op ooghoogte zet, bijvoorbeeld op een trimtafel en anders op de eettafel. Zo kun je alles net makkelijker zien en kun je er ook beter bij. Vind je rug trouwens ook een stuk prettiger. 

Je trekt het tuig over het hoofd van je hond aan, leg de band waar zijn naam op staat (het enigste deel dat niet verstelbaar is) op zijn rug. Daarna doe je de band tussen z'n voorpoten en klikt de klikkers vast.

Nu gaan we eerst kijken naar het deel dat bij de nek zit. Het is niet de bedoeling dat deze band op de plek van een halsband zit. Deze zit namelijk een stuk lager. Als het goed is voel je een borstknobbel op de voorkant van de borst bij je hond (ik heb hem op de foto hieronder met een geel cirkeltje aangegeven). Je wilt dat de nek boven deze knobbel zit. Dus dat de ring die aan de voorkant zit moet boven de borstknobbel zitten.

Daarna gaan we naar de voorpootjes. Doe 1 hand achter de voorpoten en zorg dat er dan dus genoeg speling zit op dit deel. Stel als het nodig is het langer of korter. Ik heb dit aangegeven met de roze cirkel dat er voldoende ruimte na de oksels moet zitten. De band die tussen de voorpootjes zit zou strak moeten zitten als de hond zijn hoofd omhoog heeft net zoals de teckel op de foto. Heeft de hond zijn hoofd naar beneden klopt het dat deze band wat meer ruimte krijgt, dat is helemaal niet erg. Als je deze namelijk te strak doet dan komt heel het tuig naar voren en heeft hij geen ruimte meer bij de oksels en is het hele nut van het tuig weg.

Dan gaan we naar de buik het laatste onderdeel. Trek het tuig goed naar achteren zodat de rug goed glad zit en je genoeg ruimte bij de oksels hebt. Dan kun je nu de buikband strak stellen. Er moet nog wel een vinger tussen kunnen. Ik zeg altijd zorg dat je hond nog wel kan ademen, maar doe hem zeker ook niet te los. Als de buikband namelijk te los zit gaat het tuig van links naar rechts schuiven als je de lijn aan het tuig klikt. Dit is namelijk niet de bedoeling. Een klein beetje dat het heen en weer gaat is geen probleem, maar het zou niet te erg moeten zijn.

Foto gemaakt door; @plintstagram

 

Mocht je hulp nodig hebben bij het aanmeten of op maat stellen van je leren tuig, let me know door mij een whatsapp te sturen. We zijn op dit moment bezig met de allereerste limited edition collectie. Wij hebben namelijk 4 standaard maten ontwikkeld waar vrijwel de meeste honden in passen, maar mocht er dan toch nog een op maat tuig nodig zijn is dat natuurlijk altijd mogelijk. Maar dat wilde ik niet zeggen, we zijn dus bezig met de limited collectie en de basis collectie is dus altijd verkrijgbaar. Oftewel kijk even op de webshop om te zien wat er op dit moment online staat.

Liefs Amy

Terug naar blog