Waarom zou je al een duur leren tuig voor een pup nemen?

Een leren tuig voor een pup

Een leren tuig al nodig vanaf pup? 100% ja. Maar waarom zou je al direct een leren tuig aanschaffen? En hoe zit dat dan met het feit dat de pup nog groeit? Alles ga ik hieronder uitleggen.


Waarom al direct een leren tuig voor je pup?

Als pup leert de hond nog mega veel zoals niet trekken aan de lijn. Als jij dit gaat leren met een halsband of verkeerd tuig om ga je de verkeerde spieren belasten. De pup is nog niet uitgegroeid, dus is het mega belangrijk om direct uit het nest al met een tuig te trainen. En dan is het ook nog belangrijk dat dit een perfect passend tuig is en eentje waarbij de hond alle bewegingsvrijheid heeft.

Dit is dus het geval met de leren Y tuigen die ik met de hand maak in mijn atelier in Alblasserdam. Helemaal naar de maten van jouw hond zodat ie perfect past. In deze video kun je zien hoe je je hond opmeet zodat je jouw pup zelf op kan meten. Vind je dat spannend en wil je graag eerst even passen? Boek dan een meetsessie in en dan gaan we hiernaar kijken.


Welke maat kan ik het beste nemen voor mijn puppy?

Zoiezo punt 1 is om altijd eerst op te meten. Nu kan ik begrijpen dat je het liefste je tuig al in huis hebt als je je hond op gaat halen. Aangezien ik zelf 3 nestjes met australian labradoodles heb gehad weet ik inmiddels ongeveer wel welke maat jouw pup nodig heeft.

Is jouw pup tot 3 kilo als hij of zij naar huis komt? Dan heb je een S nodig. Is jouw hond tot 5 kilo dan heeft hij/zij een M nodig. Met deze maten kunnen de pups een heel stuk al vooruit. Mocht je twijfelen welke maat je nodig hebt stuur mij dan een berichtje via de chat op de webshop. 

 

Hoe zit het met het feit dat mijn pup nog gaat groeien?

Jouw hond gaat de meeste groei doormaken de eerste 9 maanden ongeveer.  Stel jij schaft een leren tuig aan als hij/zij het nest uit komt met 8 weken kun je ongeveer tot een half jaar met het tuig doen. Daarna kan ik een tuig maken 'voor altijd'. Dit zou dan wel een op maat tuig worden, want ik zorg dan dat het tuig maximaal verstelbaar is, zodat de laatste maanden van de groei het tuig nog steeds past.

Een maximaal verstelbaar tuig houd in dat hij ongeveer op zn kleinst staat als je hem binnen krijgt en dat hij dus bij de buik, nek en voorpootjes nog flink te verstellen is.

Wil jij een perfect passend tuigje voor je pup? En eentje waarmee hij op de juiste manier belast wordt? Check dan onze leren tuigen die in de webshop staan.

Back to blog