wat is het verschil tussen een h-tuig en een y-tuig en waarom moet je een ytuig aanschaffen

Het verschil tussen een H-tuig en Y-tuig


Er bestaat nogal wat verwarring over het H model tuig en het Y model tuig. Ik ga je hieronder er alles over uitleggen en waarom de tuigen die ik maak tot de Y modellen horen. Even ter verduidelijking ik heb deze informatie ingewonnen bij verschillende gedragsdeskundigen, een dierenarts, veel onderzoek op internet en uiteraard door mijn eigen ervaringen. Ik wil puur informatie overdragen in deze blog en leg uit hoe ik ertegenover sta.

 

Waarom ik de voorkeur heb voor een tuig

Mijn eigen honden geef ik altijd een tuig aan en dat heeft zeker een reden. Als je een halsbandje om doet worden de nekspieren, wervels, zenuwen en bijvoorbeeld de slokdarm en luchtpijp van een hond extra belast. Al helemaal als je hond wel eens trekt of bijvoorbeeld heel jong nog is en de wereld nog aan het ontdekken is en dus alles om zich heen interessant vind. Je kan je voorstellen dat dit veel schade bij de hond aan kan richten laat staan als hij of zij nog maar piepjong is. Daarom kies ik ervoor om mijn honden altijd een tuig aan te trekken. Mocht jouw hond nou altijd loslopen dan is het natuurlijk een ander verhaal, maar dat is bij de gemiddelde hond niet het geval.

 

Het H-tuig oftewel een borsttuig

Annemiek van Hondenschool Leer Samen heeft een perfecte afbeelding gemaakt om het verschil in modellen tuig super snel te zien. Je ziet hier links het H-tuig en dit wordt ook wel eens een borsttuig genoemd. Stel je staat VOOR de hond dan zie je links een verticale lijn, over zijn borst een horizontale lijn en dan aan zijn rechter kant nog een verticale lijn oftewel als je VOOR de hond staat zie je een H in dit tuig. Dit is de reden dat dit tuig deze naam heeft.

Zoals je ook kunt zien op de afbeelding geeft dit wordt door dit model de organen van de hond verdrukt. Hierdoor heeft de hond geen maximale bewegingsvrijheid. Ook is het mogelijk dat slimme hondjes of bijvoorbeeld hondjes die een trauma hebben doordat ze als straathond eerst geleefd hebben uit dit tuig ontsnappen. Als de hond de schouders naar voren doet en ze als het waren smaller maakt kan het tuig heel makkelijk af gaan. Dit komt omdat er geen band tussen de voorpootjes zit.

 

Het Y-tuig, het model dat je in onze webshop vind

Dit is het model tuig dat wij altijd aanraden. Ik loop het weer even met je door waarom dit tuig een Y-tuig heeft. Je kunt het al raden, maar stel je staat VOOR de hond dan zie je een V rond de nek en hieraan loopt een verticale band tussen de voorpootjes naar de buik toe. Een Y vorm dus. Trek altijd het tuig aan en leg hem niet neer, want als je het tuig aan hebt kun je veel sneller zien hoe het op de hond zit en welke letter je erin ziet.

Op de afbeelding zie je dat dit model tuig de hond alle bewegingsvrijheid geeft en alle ingewanden helemaal vrij liggen. Wel zit hier een grote maar aan, want de hond heeft alleen maximale bewegingsvrijheid als de rug en het gedeelte dat tussen de voorpootjes loopt lang genoeg is zodat het tuig niet in de oksels gaat zitten. Dit kan namelijk weer andere problemen opleveren zoals schuurplekken, geklitte vacht en natuurlijk dat de hond in zijn bewegingsvrijheid beperkt wordt. Omdat er bij dit model tuig een band tussen de voorpootjes loopt is het niet mogelijk dat je hond hieruit kan ontsnappen. Tenzij je hond 3 poten heeft ipv 4, maar daar gaan we even niet vanuit. 


Foto gemaakt door; @plintstagram

Zoals je wel merkt ben ik helemaal fan van het Y-tuig. Dit is ook de reden dat je deze vind in mijn webshop. De tuigen die je daar vind maken wij in ons atelier in Dordrecht. 100% handgemaakt dus. Ook zijn onze tuigen extra lang op de rug en tussen de voorpootjes. Dit zodat we de hond maximale bewegingsvrijheid geven. Ben jij ook opzoek naar een perfect passend leren tuig? In deze blog leg ik je helemaal uit hoe je je hond op kunt meten. Twijfel je een beetje? Film je hond dan als je hem of haar op gaat meten en whatsapp deze naar mij dan kan ik even met je meekijken. Als je in de buurt van Dordrecht woont mag je uiteraard ook langskomen zodat ik je hond op kan meten. Boek hier een meetsessie in.

Liefs Amy

Terug naar blog